Κοντινοί προορισμοί



Πέλλα

Η πρωτεύουσα της Aρχαίας Μακεδονίας


Περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο της Πέλλας. Η αρχαία πόλη της Πέλλας απλώνεται σε έκταση 4.000 στρεμάτων. Το νέο μουσείο αποτελεί μια μικρογραφία του αρχαιολογικού χώρου, καθώς σ’αυτό ο επισκέπτης μπορεί να ανασυνθέσει τα αρχαιολογικά στοιχεία που του παρείχαν τα μνημεία και να κατανοήσει τις ποικίλες πτυχές της καθημερινής, αλλά και της δημόσιας ζωής της μακεδονικής πρωτεύουσας.

Το Παραδείσιο απέχει μόλις 18 χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο.Συνδυάστε την ημερήσια εκδρομή σας επισκέπτοντας τον αρχαιολογικό χώρο και συνεχίστε για φαγητό, καφέ, ποτό στην Αραβησσό.

Χωριό Αραβησσός

Το όνομα του χωριού, το οποίο ανήκε στην κοινότητα Ασιάρ Βέη, αρχικά ήταν Όμπαρ. Το παλαιό όνομα του χωριού προδίδει την σχέση του χώρου με το νερό. Ομπαρ σημαίνει δέκα μπάρες νερό και αυτό ήταν το όνομα του χωριού. Η ιστορία αυτού του τόπου έχει τις βάσεις της από το 1926,

καθώς τότε έγιναν οι πρώτες εγκαταστάσεις των κατοίκων και την ίδια χρονιά μετονομάστηκε και ο οικισμός. Παλαιότερα οι μόνοι κάτοικοι ήταν οι Βλάχοι από τα Μεγάλα Λιβάδια, οι οποίοι όμως ζούσαν νομαδικά και έμεναν στην περιοχή εκείνη μόνο κατά το χειμώνα. Οι πρόσφυγες της Αραβησσού της Μικράς Ασίας έμειναν σε σπίτια που τους έφτιαξε το κράτος και ασχολήθηκαν με την γεωργία. Συχνές ήταν οι ασθένειες λόγω της γειτνίασης με το Βάλτο των Γιαννιτσών (π.χ. ελονοσία). Αργότερα, κατέφτασαν πρόσφυγες από το Ενεχίλ που ασχολήθηκαν επίσης με τη γεωργία, καθώς και σε ένα εργοστάσιο υφαντουργίας. Η Αραβησσός είναι ένα από τα πιο προικισμένα χωριά της περιοχής με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, χτισμένη σε ένα σημείο όπου το Πάϊκο απλόχερα δίνει τα νερά του στον διψασμένο κάμπο της Πέλλας. Ανάμεσα στην Λάκκα και τον Μυλότοπο, η Αραβησσός ξεχωρίζει όχι μόνο για τον χαρακτηρισμό που έχει ως υδροβολώνας του Πάικου αλλά και για τους μαχητικούς κατοίκους.


Μοναστήρι της Παναγιάς της Μπαμπιανής

"Ανηφορίζοντας από το χωριό Λάκκα (4 χιλιόμετρα από την Αραβησσό) προς τις, παρυφές του Όρους Πάϊκου συναντά κανείς τη γυναικεία Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λάκκας Γιαννιτσών ή αλλιώς Μπάμπιανης. Η Μονή επανιδρύθηκε το έτος 1979 μ.Χ. πάνω στα υπάρχοντα ερείπια παλαιότερης ανδρικής Μονής που πανηγύριζε και αυτή την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου"